Firma Kaşe Bilgileri
Türkiye'de kayıtlı binlerce ticari işletme bulunuyor. Her işletme kendisine ait bir veya birden çok (departmana göre) kaşe kullanmakta. Peki, kaşe nedir? Neden gereklidir? Üzerinde hangi bilgiler yer alır? Neden kullanılır? Hazırlatması kolay mıdır? Kaşe satın almak için çok para ödemek gerekli midir? Tüm bu soruların cevaplarını daha biliyor muydunuz? Eğer bilmiyorsanız, bu soruların cevaplarını sizler için derledik.
Kaşe Nedir?
Kaşe, satışı gerçekleştiren firma tarafından, fatura bilgileri üzerinde detaylıca firma bilgilerinin yer aldığı ve bu satışı gerçekleştiren firmanın kim olduğunun kanunen belirlenmesi amacı ile kullanılan bir çeşit damga, mühürdür. Birbirinden farklı renklerde (örneğin mavi, siyah, lacivert, kırmızı gibi) kaşe hazırlanabileceği gibi genel olarak standart siyah kaşe de hazırlatılabilmektedir. İki türlü kaşe bulunmaktadır.
Bunlardan biri otomatik kaşe diğeri ise manuel kaşedir. Otomatik kaşeler, kaşenin mürekkep haznesinin bir keçe yardımı ile kendi içerisinde bulunduğu ve her mühür basışta aynı keçe haznesinden kendi mürekkebini yeniler. Manuel kaşe ise metal bir kaşe olmakla birlikte, yanında mürekkep yuvasını ekstra olarak taşımanızı gerektiren kaşelerdir.
Kaşe Neden Gereklidir?
Türkiye'de ticari alım satımlar esnasında fatura bilgileri üzerinde yer alan detayları doğrulamak adına, şirket yetkilileri tarafından faturaya kaşe ve imza yapılmaktadır. Faturaların üzerinde firma bilgisi yer alsa da almasa da her türden fatura üzerinde kaşe bilgisi bulundurulması zorunluluktur. Bu sebeple firmalar, kendilerine ait kaşe hazırlatmak ve bu kaşe ile birlikte fatura üzerine mühür basmak sureti ile hizmetin firmaları tarafından verildiğini de kanunen teyit etmiş oluyorlar.
Kaşede Hangi Bilgiler Yer Alır?
Kaşe üzerinde yer alması gereken bilgiler;
Olarak sıralanmaktadır. Tüm bilgilerin okunaklı şekilde kaşe üzerinde yer alması gerekmektedir.
Kaşe ve İmza Ne İçin Kullanılır?
Fatura, satışı gerçekleşen bir ürünün satıldığını belgeleyen resmi evraktır. Bu resmi evrakın doğru kişiler tarafından hazırlanıp doğru bilgiler ile kesildiğini işaret eden teyit ise kaşe ve imza ile birlikte gelir. Ayrıca her türlü resmi işlemlerde şirket yetkilisi tarafından kullanılması da zorunludur. Örnek olarak bankacılık, devlet daireleri vb. işlemlerde, firma kaşesi ile imza birlikte kullanılması gereken unsurlardır.
Kaşe Fiyatları Yüksek Midir?
Kaşe fiyatları yüksek değildir. Kaşe tercihinize göre oldukça ucuz olabileceği gibi ortalama bir fiyatı da olabilir.
Hangi Firmalar Kaşe Hazırlar?
Şahıs firmaları, Limited Şirketler, Anonim Şirketler gibi Türk Ticaret Kanunu'nda yer alan her türden şirket tipi kaşe hazırlatmak zorundadır. Bu türden şirketlere kaşe hazırlayan ve bunun satışını gerçekleştiren yerler ise matbaa firmalarıdır.